18 Sep

Tunnbröd från Jämtland

Bröd från Jämtland

Tunnbröd är något som ingår i alla norrlänningars diet. Tunnbrödet har funnits med i hundratals år då det går bra ihop med i princip allt! Tunnbröd som bakas på vetemjöl, rågmjöl eller kornmjöl var ett bröd som många kunde baka hemma i bakugnarna eller i den vanliga ugnen då de flesta hushållen kunde få tag på råvarorna.

Tunnbröd har under många år ätits med surströmming och potatisbitar, men många gillar även att byta ut strömmingen med sill. Förr i tiden åts även tunnbröd i en skål med mjölk eller filmjölk och lingonsylt, vilket blev en typ av dopp i grytan. Tunnbröd är främst hemmahörande i de norra delarna i Sverige, men har även letat sig så långt ner som till Dalarna. Idag går det givetvis även att köpa tunnbröd över hela Sverige, både hårt och tunt.

Maud & Olof Erikssons Tunnbrödsbageri

Ett av de kändaste och mest anrika tunnbrödsbagerierna i Sverige är Maud & Olof Erikssons Tunnbrödsbageri som ligger i Viken, strax norr om Gäddede i norra Jämtland. De har sedan 1964 bakat traditionellt tunnbröd från Jämtländskt recept. De har behållt det gamla receptet som gått i generationer under en lång tid och just detta har gjort att de är bland de mest eftertraktade tunnbröden i Sverige. Sedan 90-talet så har de även bakat allt sitt tunnbröd med ekologiska ingredienser vilket gett dem KRAV-certifikation.

Deras flaggskepps-bröd är det hårda tunnbrödet bakat på kornmöjl vilket går att hitta från Kiruna i norr till Malmö i söder, det är ett av Sveriges mest populära hårdtunnbröd! Brödet finns att köpa i de flesta ICA- och Coopbutikerna i Sverige, och skulle det inte finnas tar din handlare ofta hem det utan problem. Brödet är så pass känt att även i USA så säljs brödet på affärer från väst till öst, norr till söder på skandinaviska och svenska delikatessaffärer. Givetvis går ett Jämtländskt tunnbröd perfekt ihop med Jämtländsk getmese som också är en av Sveriges mest kända produkter! Så för att testa på något äkta Jämtländskt, leta fram lite tunnbröd och getmese tillsammans med kaffet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *