Det är inte för inte hjortron i folkmun kallas Norrlands guld då det relativt ovanliga bäret endast växer i de norra delarna av världen. För många som bor i Norrland så ingår hjortron i den dagliga kosten. Om det så är sylt, saft eller som de är så är hösten minst sagt hjortronets högtid när det är tid att plocka dem.
Något som vi tänkte dela med oss utav idag är några unika recept där hjortron står som en av huvudingredienserna. Det första receptet är med hjortron och västerbottenost och det andra med messmör och hjortron.
Västerbottenost med hasselnötter och hjortron:
Här snackar vi om den ultimata norrländska efterrätten! Den världskända Västerbottenoster garnerad med hasselnötter och hjortron på sidan! Receptet är enkelt:
Skiva osten i den tjocklek du önskar och lägg den i mjöl, därefter i ett vispat ägg och sedan i hackade hasselnötter. Stek ostskivorna i en panna så att de får en fin yta och servera sedan med färska hjortron. Svårare än så behöver det inte vara!
Glass på messmör med hjortron:
Detta recept är mer Jämtlandsk inspirerat då det har messmöret som huvudingrediens! En glass baserat på messmör med en hjortronsås och färska hjortron är en given klassiker!
Vispa ihop 4 äggulor och 1 och en halv deciliter socker och blanda ihop. Vispa därefter 4 dl grädde utan att blanda i det. Blanda 300 g messmör och 1 msk whiskey i äggblandningen och sist den vispade grädden. Häll smeten i en form och ställ in i frysen 4-6 timmar. För hjortronsåsen blanda 250 gram hjortron, 1 dl socker, 2 dl vatten och 3 msk citronjuice i en kastrull och koka 5 minuter. Mixa i en matberedare och späd med vatten om såsen känns tjock. Låt den svalna och servera sedan såsen på glassen med färska hjortron på sidan.