Hälsosamma recept

Hälosam mat
paltkoma hjortron

Ren mat utan krångel

Att äta nyttigt är enklare än vad många tror. Vår filosofi bygger på att hälsosamma recept ska komponeras med rena oprocessade råvaror. Att laga mat med hälsorecept behöver inte vara dyrt, och du behöver inte avstå från delikatesser som sätter guldkant på tillvaron. Vi vill inspirera genom att visa hur du kan laga norrländska specialiteter och traditionell husmanskost som både är närings- och smakrik. Nyttig mat ger dig en bättre hälsa och i förlängningen ett längre liv. Håll utkik i kategorin ”skafferiet” efter de senaste provlagade rätterna!

Vi som ligger bakom paltkoma intresserade oss tidigt för clean eating, dvs idén att processade livsmedel ska undvikas. För oss är clean eating ett sätt att laga mat som är så nära ursprungsråvaran som möjligt.

paltkoma äpplen

Mat med kort väg från jord till bord

Om du besökt oss tidigare vet du att vi med våra enkla hälsosamma recept vill slå ett slag för norrländsk mat. Lokalt odlade eller vilt växande livsmedel som hjortron och lingon ingår ofta i våra hälsosamma recept.

Vi använder oss av lokalproducerat kött och fisk. Älg- och renkött är delikatesser och en del av vårt kulturarv. Likaså står röding och löjrom från Kalix högt på vår önskelista när är dags att laga en festlig måltid. Vi använder oss även gärna av västerbottensost i recepten.

Basvaror för hälsosamma recept

Många tycker att svårigheten i att laga hälsosamma recept är den planering som krävs. Det är dock en missuppfattning, med rätt basvaror hemma kan du snabbt slänga ihop en måltid eller nyttiga snacks när du är småhungrig. Med bra basvaror menar vi varor som håller och som du alltid kan ha hemma.

Torrvaror som havregryn, mjöl och torkade linser är ett måste i skafferiet. Basvaror i kylskåpet är ägg och margarin. Vi ser även till att fylla frysen med viltkött under jaktsäsong. När du komplettterar basvarorna med potatis och mer säsongsbetonade ekologiska grönsaker och frukter har du fått in hela kostcirkeln.

Slowfood - recept för fest och vardag

Har du hört talas om Slowfood? Det är från början en italiensk rörelse som grundades av Carlo Petri i 1986. Slowfood-tänket bygger på matlagning med rena och lokalproducerade råvaror. Specifikt för rörelsen är att man värnar om att maten ska tillagas med traditionella metoder. Om du, liksom oss, gillar rörelsens idéer om att bevara traditionell matkultur och ge kommande generationer en känsla för den jord maten som kommer från passar våra hälsorecept dig!

I Sverige har rörelsen bland annat bidragit med en bok om traditionella samiska maträtter. Nordisk mat kan vara lika hälsosam som den omhuldade medelhavsdieten. Hälsosamma recept som framställs av lokalproducerade råvaror är ett bevis på detta. Vi fyller regelbundet på med nya spännande recept med norrländsk prägel. Vi hoppas göra planeringen av din veckomatsedel lite enklare!