När det kommer till mat så är Norrland en väldigt avskild plats jämfört med resten av Sverige. En kost som är formad av naturen har gjort att det typiska maträtterna skiljer sig en hel del. Vilt såsom älg, ren, rådjur, orre, tjäder, ripa, öring, röding och mycket annat är här vardagsmat medan det i övriga delar av världen ses som gourmetmat. En kock som tagit den traditionella norrländska maten till nästa nivå är Magnus Nilsson som år 2008 öppnade Fäviken Magasinet som idag har blivit till en av världens kändaste restauranger.
Restaurangen har idag två michelinstjärnor, den enda restaurangen utanför Stockholm och Köpenhamn i skandinavien som lyckats med denna bravad. Självklart ligger restaurangen strax utanför Fäviken i Jämtland, en kort biltur från Järpen. Restaurangen har plats för endast ett fåtal personer varje gång vilket gjort att väntetiden kan uppgå till flera månader i restaurangen. Den har blivit krönt som Sveriges bästa restaurang flera år av White Guide, nu senast år 2016. I Top 50 Best restaurants in the world så hamnade man i år på en mycket respektabel 34e plats vilket var den bästa placeringen för en restaurang i norden förutom den danska restaurangen Noma i Köpenhamn.
När du äter på Fäviken Magasinet så blir du bjuden på 14 olika rätter plus förrätter, där alla olika smaker från säsongen kommer att användas. En av de mest kända maträtterna är benmärgen av en fritt vandrande fjällko där två kockar använder en såg för att dela upp benmärgen. Mycket av maten tillagas även framför näsan på dig för att få hela upplevelsen att bli så magisk som möjligt. Matpaketet hos Fäviken Magasinet ligger på 3000 kr per person exklusive dryck vilket betalas i förväg över nätet utan möjlighet att få pengarna tillbaka. Möjlighet till övernattning finns även på Fäviken-gården vilket går att boka på deras hemsida online. I skrivande stund finns några lediga dagar under juni 2016, så är du i området så skulle vi varmt rekommendera att boka och uppleva kanske den bästa kulinariska upplevelsen i norra Europa!