Per Morberg är kanske en av Sveriges mest kända profiler när det kommer till många olika saker. Från judobrons i EM till ledande filmroller i Sverige och dessutom en stjärnkock utan dess like gör att han är ett namn som nästan alla i Sverige har hört talas om.
Fastän han är en Stockholmsson så har han ändå lärt sig bemästra några av våra norrländska matklassiker där ren, älg och vildfågel hör till ingredienserna. Idag tänkte vi kika på renskav från Morberg från en av hans husmanskostböcker. Renskav är kanske den mest traditionella maträtten från Norrland och Morberg har ett recept som minst sagt får det att vattna i munnen på en!
För 4 personer lyder receptet enligt följande:
• 500 gram fryst renskav
• 7 dl eller 200 gram färska kantareller
• 1 stor gul lök
• 2 dl vispgrädde
• Smör, salt och peppar
• Färska lingon och persilja
Börja med att hacka kantarellerna och löken grovhackat. Stek sedan svampen i smöret och lägg de sedan åt sidan. Fräs sedan lök i smör och tillsätt sedan renskaven tills den får färg. Blanda sedan i svampen och krydda med salt och peppar. Slå på grädde och låt det hela koka ihop några minuter. Garnera det hela sedan med lingonen och en kvist persilja. Till denna maträtt anser de flesta att pressad svensk potatis passar sig bäst, och med ett glas mjölk eller vatten. Du kan även lägga renskaven i ett tunnbröd och rulla ihop till en renmacka!