Bjud på typisk norrländsk mat till spelkvällen

post thumb
Norrländsk Mat
Av Louise/ 05 Aug 2023

Bjud på typisk norrländsk mat till spelkvällen

Bjud på typisk norrländsk mat till spelkvällen Nästa gång du ska bjuda hem vänner och bekanta på en spelkväll kan du passa på att bjuda på typisk norrländsk mat. Det passar lika bra oavsett om du är från Norrland eller inte. Det kanske är ännu roligare om du bor i södra Sverige eftersom de flesta inte är så bekanta med den typ av mat. Men vad är typisk norrländsk mat egentligen? Det ska vi på paltkoma reda ut.

Det här kännetecknar typisk norrländsk mat

De norrländska maträtterna är präglade av naturen runt omkring Norrland. Det är ett landskap med ett väldigt rikt djurliv. Därför är det vanligt att man serverar råvaror som ren, fisk och älg. Det finns också en uppsjö av rätter du kan göra med dessa råvaror. Oavsett om du är nybörjare eller en van matlagare finns det recept på en passande nivå.

Om du vill göra det enkelt för dig kan du till exempel bjuda på tunnbrödsrullar med en god fyllning. Då kan du fokusera mer på att spela spel och umgås med dina gäster. Det är också ett bra alternativ eftersom det går att äta med en hand.

Laga mat med vilt

Vill du laga typisk norrländsk mat ska du passa på att laga något gott viltkött. Du kan till exempel bjuda på viltskav med messmör. Det är en otroligt spännande och smakrik rätt som dessutom bara tar en halvtimme att laga. Sedan behöver du bara servera rätten med lite potatis och lingon.

En annan rätt som passar riktigt bra om du är sugen på vilt är renskavsgulasch. Gulasch är en typisk ungersk köttgryta som är en favorit hos många. Du kan alltså försvenska den genom att laga den på renskav. Om du vill festa till det lite extra kan du även laga ett gott vitlökssmör. Det är förmodligen något som många i sällskapet inte har ätit innan.

Välj en klassiker bland typisk norrländsk mat

Om du föredrar en riktigt klassiker finns det knappast någon mer typisk mat än pitepalt. Det är faktiskt Norrbottens traditionella rätt. Den påminner på många sätt om en kroppkaka och görs på bland annat sidfläsk och potatis. Det är en rätt som är perfekt att servera till lite smör och lingon. Vissa häller även på lite grädde.

Den stora skillnaden mellan kroppkakor och pitepalt är för övrigt potatisen man använder. När man gör pitepalt använder man rå och riven potatis. Gör du kroppkakor använder du istället kokt och riven potatis. Det gör att bollarna får en helt annan konsistens.

Något gott till kaffet

När du ska bjuda på typisk norrländsk mat får du inte heller glömma att göra något gott till fikan efter maten. Vad passar då bättre än en härlig Pitekaka? Den brukar även kallas för sommarkaka och passar riktigt bra till kaffe. Du kan toppa med lite kokos och havregryn för att göra den lite extra knaprig, Många använder även kanel när de gör denna kaka. Det beror helt på vad man föredrar. Oavsett vilket recept man använder kommer det säkerligen att bli en stor succé när du har din nästa spelkväll.