Norrländsk mat

Husmanskost från norra Sverige

Husmanskost från norra Sverige

För den matintresserade finns det mycket spännande att upptäcka med typisk norrländsk mat. Det är lätt att tro att det bitvis karga landskapet, de långa mörka vinternätterna och århundraden kantade med en kamp för överlevnad har avspeglat sig i den norrländska mattraditionen. Visst finns det spår men den typiskt norrländska maten rymmer mycket som snarare går att att koppla till glädjen och harmonin i en lång ljus nordisk sommarnatt när solen inte sjunker under horisonten. Vill du få en inblick i det som kallas för norrländsk mat specialitet ska du läsa vidare.

När vi pratar om norrländsk mat är det svårt att inte nämna pitepalt. Men visste du att det är maträtten som har gett upphov till uttrycket paltkoma? Tillståndet lär ha myntats av en person som ätit för mycket pitepalt och hamnat i ett komaliknande tillstånd.

Surströmming - älskad och hatad

Surströmming - älskad och hatad

När man pratar om norrländsk mat är det mer eller mindre omöjligt att inte nämna surströmming. Denna fermenterade mat från Norrland är vida känd över hela världen som något vidrigt stinkande och oätligt.

De som har lyckats stå ut med den minst sagt starka doften som uppstår när burken öppnas, har fått smaka på en delikatess. Surströmming med kokt mandelpotatis, rödlök, gräslök och gräddfil på hårt eller mjukt tunnbröd är något som de allra flesta som provar äter med god aptit.

Norrländsk mat - en spegling av naturen

Norrländsk mat - en spegling av naturen

Precis som maten från andra delar av landet innehåller norrländsk matkultur mycket vilt. Ett väl tillagad jämtländsk tjälknöl tillagd på älgstek och serverad med enbär och kantarellsås är norrländsk mat när den är som allra bäst och en kulinarisk upplevelse som får smaklökarna att slå frivolter.

Den norrländska mattraditionen innehåller också mycket maträtter som kommer från samerna. Souvas är olika varianter av renkött som saltas in innan det röks lätt. Köttet saltas antingen med torrsaltning eller saltlake i ett dygn. Därefter röks köttet i en rök om vanligtvis är fylld med sälg. När det är färdigrökt skivas köttet tunt och steks hastigt precis innan det serveras.

Palt, pitepalt, kams - kärt barn har många namn

En norrländsk mat specialitet som inte går att ignorera är palt. Till skillnad mot vad många tror innehåller pitepalten i regel inte blod. Pitepalt har likheter med kroppkakor och serveras med smält smör och lingonsylt. Den största skillnaden mellan pitepalt och kroppkakor är att pitepalten görs på rå riven potatis istället för kokt, och innehåller vanligtvis inte heller lök och ägg. Den råa potatisen gör att pitepalten är fastare i konsistensen än kroppkakor.

Norrländsk mat har även influenser från vårt grannland Norge. I Jämtland kallas palten för kams och nära den norska gränsen är det vanligt att kams serveras ihop med messmör eller med en sås som innehåller mesost. Den jämtländska och ångermanländska matspecialiteten flötgröt, en gröt som kokas på vetemjöl och grädde, har sin norska motsvarighet römmegröt. Flötgröt serveras ofta med kanel, mjölk, socker och tunnbröd, eller som garnityr till stekt röding.