En av de absolut viktigaste tiderna av året i Norrland är här och detta måste vi ju givetvis prata om! Det är självklart den efterlängtade älgjakten vi pratar om.
Älgjakten i Norrland är mer än bara en vanlig jaktperiod. Hela området vet att det är älgjakt och det är en av de mest festliva perioderna under året. Älgjakten har länge bedrivits i Sverige. Förr i tiden innan gevär använde man något som kallas älggropar. Detta innebär att man grävde en djup grop som men sedan täckte med kvistar, barr och när en älg sedan ramlade ner kunde man senare lättare döda bytet med spjut väl i gropen. Dessa jaktgropar som även användes för björnjakt går att hitta på många platser i landet. Idag är det givetvis gevär som används för att inbringa så liten skada som möjligt på älgen. Det finns många olika typer att jaga älg på, så vi tänkte snabbt dra upp det mest vanliga:
Hundjakt finns i två olika typer: löshundsjakt och ledhundsjakt. Löshundsjakt innebär att hunden springer lös mot vinden och ska om den gör dess jobb skälla ”fast” älgen så jägaren kan smyga sig fram och skjuta älgen. Med ledhundsjakt så håller man hunden i koppel och leder sedan jägaren mot älgen. Jakttorn används ofta av jägare i närheten eller på öppna fält. Detta ger jägarna bättre sikt när älgen springer över myrarna och kalhyggena. Årets jakt i Norrland har redan börjat med start den 5e september. I Jämtland, Västerbotten och Västernorrland så pågår jakten fram till och med den 25e september, sedan är det paus till 10 oktober och sedan håller jakten som vanligt i sig fram till och med den 31a januari. I Norrbotten är det dock annorlunda. Där är det olika tider för kommunerna, så kika in på svenskjakt.se för att se vad som gäller för din kommun.
Självklart innebär detta att mycket goda älgmaträtter finns att tillaga framöver. Våra favoritrecept kommer du kunna läsa om i framtida inlägg. Även årets svampplockning kommer vi ta upp, för en älggryta med kantareller är ju svårslaget!