Kams – Jämtländsk matkultur

post thumb
Kams
Av Louise/ 19 May 2016

Kams – Jämtländsk matkultur

Palt må vara den mest kända norrländska maträtten, men den är långt ifrån den enda. I Jämtland finns nämligen en maträtt som på vissa sätt liknar palt, men den har ändå sina traditionella drag vilket gör den ännu mer unik. Kamsen eller fejtkams som den heter på jämtländska är en traditionell maträtt som var en mycket vanlig veckorätt bland bönderna och arbetarna i republiken. Idag äts den mer sporadiskt, då främst i de mindre samhällena i Jämtland där det oftast anordnas kamsdagar på fettisdagen där man kan åka och äta riktig hemmagjord kams.

Kamssmeten är gjord på riven potatis och kornmjöl (vissa använder också lite vetemjöl). Inuti fylls dem med feta fläsktärningar och den äts sedan med en stor klick smör, en klick messmör (mese), brunost och sötost. Drycken till kamsen är antingen iskall mjölk eller vatten. Givetvis kommer kamsen även i vegetariansk version utan kött! Denna version kallas flatkams och kan även den avnjutas med de ovan nämnda tillbehören. Blir det något över av kamsen så kan man dagen efter skära upp den i tärningar och steka på den i stekpannan med lite smör. Detta kallas uppstekt kams och är minst lika gott som vanlig kamp. Tänk att en maträtt kan ge två helt olika smaksensationer!

När det kommer till recept för kams så blir det hela en aning svårt, varje stuga har i princip sitt eget recept som gått generation efter generation, så det finns ingen ”riktig kams”. För att testa på en riktig kams så är det bästa att ge sig ut i de jämtländska småbyarna på fettisdagen och testa på den mest traditionella maten i Sverige. De tillagas på liknande sätt som palt och kroppkakor. Den rivna potatisen och mjölet blandas till en smet och formas sedan i handflatan där fläsket läggs i och du viker sedan över smeten från sidorna för att täcka fläsket. Efter detta läggs kamsen ner i vattnet och kokas sakta så att kamsen inte går sönder. När kamsen är klar tas den upp är vattnet och den är då fortfarande relativt mjuk och lättuggad. Servera med traditionellt messmör, getmese, brunost, smör och sötost för att få den ultimata kulinariska upplevelsen!

Efter kamsen ätits upp, och det brukar givetvis gå åt ett par kamsar per skalle, så kan fenomenet Paltkoma eller i detta fall Kamskoma uppstå. För att förklara vad som sker har vi hittat ett citat som förklara det hela mycket bra: ”Det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal kamsar.” – Smaklig måltid!