Skillnaden på kroppkakor och pitepalt

post thumb
Pitepalt
Av Louise/ 28 Apr 2021

Skillnaden på kroppkakor och pitepalt

Svensk husmanskost är uppskattat av många men alla har kanske inte koll på att pitepalt ingår i svensk husmanskost. Kanske beror det på att maträtten främst serveras i de norra delarna av landet och inte är särskilt vanligt förekommande i landets sydliga delar. Om det inte någon som är uppvuxen i Norrland, men har flyttat därifrån, som tillagar maträtten.

Pitepalten är inte bara en norrländsk maträtt med långa traditioner, den har även gett upphov till uttrycket paltkoma. Definitionen lyder: ”det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal (pite)paltar.”

Kroppkakor vs palt

Vid en första anblick kan kroppkakor, som främst äts i östra Småland och på Öland, och pitepalt se ut som samma maträtt. Men skillnaden är faktiskt ganska markant. Äkta pitepalt görs på rå riven potatis, vetemjöl och salt. Den kompakta smeten formas till bollar som fylls med fläsk.

Kroppkakor å andra sidan görs av kokt riven potatis, mjöl, ägg och salt. Det gör att kroppkakorna inte blir lika fasta i konsistensen som palt. Även kroppkakorna formas till bollar men dessa fylls med både fläsk och lök.

Pitepalt recept

Vill du prova att tillaga palt? Det är inte särskilt svårt. Du behöver potatis, rimmat sidfläsk, vetemjöl, kornmjöl och salt. Så här gör du:

• Skala potatisen och riv dem fint. Skär fläsket i små tärningar.
• Blanda potatis och mjöl. Tillsätt lite mjöl i taget tills degen är ganska fast.
• Skär degen i lagom stora bitar. Gör en grop i varje degbit.
• Lägg i fläsk och nyp ihop varje degbit och forma till en boll.
• Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i bollarna och låt dem koka i ca 50 minuter.

Hur serverar man pitepalt?

När din pitepalt har kokat färdigt fångar du upp bollarna med en hålslev. Låt varje palt rinna av lite och håll de som är färdiga varma medan du tillagar resten (om du inte har en tillräckligt stor gryta). Servera med lingonsylt och smält smör.

Palt finns i olika varianter beroende på var i Norrland den tillagas. I Jämtland kallas palt för kams och är platt istället för rund. Kams räknas till fäbodmat och förr var det vanligt att de som arbetade borta hade med sig kams för en hel vecka. När gränsen till Norge äts palt med messmör, brunost eller smörost.