Vi tar oss längst upp i den avlånga landet Sverige. Vi har nått Norrland, platsen där snön ligger tät under vintern, där dialekten är som härligast och sist men inte minst – där många av Sveriges mest traditionella maträtter har sitt ursprung. I veckans artikel tar tar vi en titt på traditionell norrländsk mat. Trevlig läsning!
Palt – Norrlands mest ikoniska maträtt
När vi tänker på norrländsk mat är det första som dyker upp i skallen förstås palten. Idag räknas palt som traditionell husmanskost och förekommer i hela Sverige, dock främst norrut och då mest i länet norrland. För dig som ännu inte provat denna delikatess ska vi nu förklara vad palt är och hur rätten tillagas. Grundreceptet till palt består av finriven potatis som blandas med mjöl och salt till en smet. En fyllning används vanligen, ofta bestående av fläskkött. Smeten och fyllningen rullas till bollar och tillagningen sker genom att paltbollarna kokas i saltat vatten. En hel del olika varianter av palt förekommer; pitepalt, gråpalt och kams är vanliga sådana.
Surströmming – älskad av många, hatad av somliga
Visste du att den evigt stinkande surströmmingen härstammar från norrland? Nu vet du! Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning, därav den väldigt intensiva lukten. Innan konserveringen sker saltas fisken och läggs sedan i öppna kärl där själva jäsningen sker. Under jäsningen bildar fiskens egna ämnen tillsammans med enzymer propansyra, svavelväte, smörsyra och andra starkt luktande ämnen.
Det vanligaste och mest norrländska sättet att njuta av surströmming är i en klämma. Här används tunnbröd som fylls med potatis, lök, gräddfil och surströmming, ofta serveras öl eller snaps till. Det är populärt att avnjuta surströmming vid svenska högtider som midsommar och påsk.
Renskav – en gedigen rätt på norrländskt viltkött
En annan populär norrländsk maträtt är renskav, en slags gryta baserat på renkött. Skaven görs på tunna skivor ren som skurits från frusen renkött. Detta steks sedan i stekpanna tillsammans med lök, svamp, soja och grädde. Resultatet är en härligt krämig och viltsmakande maträtt. Renskaven serveras vanligen med potatis och lingonsylt men en hel del variationer förekommer runt om i sverige – mums!