Augusti och surströmmingspremiär

post thumb
Surströmmingspremiär
Av Louise/ 02 Aug 2017

Augusti och surströmmingspremiär

Vi är redan inne i augusti månad med allt vad det innebär för våra matvanor. Traditionellt så är det både premiär för den goda kräftan och för norrlandsdelikatessen surströmming i augusti.

Vad är det då egentligen i den där lilla illaluktande stinkande konservburken?

Inte mycket om vi ska vara ärliga mer än strömming såklart. Fisken saltas och läggs sedan i öppna kärl där den får jäsa. Jäsningen sker genom enzymer och tillsammans med bakterier. En bra förklaring till varför den luktar så förtvivlat vidrigt. Därefter stoppas hela härligheten ner i konservburkar, där fisken även efterjäser. Denna läckra delikatess är främst något som är populärt i de norra delarna av landet och höga kusten.

Hur öppnar man en surströmmingsburk?

Det finns många olika åsikter om hur en burk ska öppnas på bästa sätt. Det vanligaste man hör är nog att man ska öppna den lilla godingen i en hink med vatten för att kväva den ljuva ”doften”. Vad vi har förstått så behöver man inte gå så långt som till spannar med vatten. Det sägs att det perfekta sättet att öppna burken är att hålla den i en vinkel av 45 grader. Stick sedan hål på burken och den gasbubbla som samlats uppe i burken pyser ut.

Att äta surströmming

Det klassiska sättet att servera strömmingen på är på antingen ett hårt eller mjukt tunnbröd. Tillbehör som passar till är smör, gräddfil, västerbottenost, kokt potatis och någon typ av hackad lök är ett måste. Lägg på surströmmingen på brödet och tillbehör, vik eller rulla ihop och njut. Den klassiska drycken är nog en kall öl och en liten tillhörande snaps till det för att göra måltiden till en perfekt fest.

För att upprätthålla och bevara denna unika kultur så finns det faktiskt en förening, närmare bestämt surströmmingsakademien.. Akademiens syfte är att både bevara och föra vidare denna finkultur i det svenska samhället. De har en riktigt trevlig hemsida där du får veta mer om denna ökända norrländska delikatess.