Det bästa receptet på Kams

post thumb
Kams
Av Louise/ 21 Jun 2021

Det bästa receptet på Kams

Om du inte härstammar från Norrland är det inte säkert att du har hört om maträtten Kams förut. Den påminner mycket om palt men är mer traditionell. Förr var den ett populärt inslag på matborden i arbetarfamiljer men idag är det få som känner till den. Det är främst de mindre samhällena som traditionerna och denna speciella rätt hålls vid liv.

Påminner mycket om palt

Palt är förmodligen den kändaste norrländska rätten och kams påminner om den på många sätt. Om du någon gång har ätit kroppkakor kommer du säkerligen känna igen dig i receptet. Den traditionella kamssmeten görs på lite riven potatis som blandas med kornmjöl. Det går även använda vanligt vetemjöl om du inte får tag på något annat. Denna smet fylls sedan med stora och goda fläsktärningar. Du bör även servera med en klick smör på tallriken om du ska vara traditionsenlig. Rätten avnjuts tillsammans med ett glas vatten eller iskall mjölk.

Sverige är idag mångkulturellt med mat från alla världens hörn och kanter. Därför har traditionella recept som kams och palt kommit lite i skymundan. Därför kan det vara dags att väcka liv i gammal hederlig svensk mat och bjuda in till fest. Den enda risken är att du drabbas av något liknande paltkoma.

Så tillagar du kams

När du har inhandlat alla ingredienser till din kams är det dags att laga den. Det påminner mycket om att tillaga palt eller kroppkakor. Mjölet och den rivna potatisen blandas till en smet som du sedan formar i handen. Sedan lägger du i fläsket och viker över den andra sidan av smeten. Kamsen ska kokas långsamt i vatten, annars finns det risk att de faller sönder. När den är mjuk är det dags att servera.

Bjud gärna över några goda vänner eller familj och passa på att laga kams till flera stycken. Då får de som är inbjudna också chansen att testa på denna spännande maträtt. Gör det till en helkväll med några roliga kortspel och mysiga pratstunder. Varför inte på Sveriges nationaldag för att hylla de svenska traditionerna lite extra?

Akta dig för kamskoma!

När du ätit klart dina kams finns det risk att du drabbas av något som kallas kamskoma. Det betyder helt enkelt att du blivit för mätt av att ha ätit för många av dessa. Det kan jämföras med ordet paltkoma som vi pratade om tidigare. Du behöver dock inte vara orolig för det kommer snabbt att gå över igen.

Har du brist på inspiration till middagen kan du gärna testa på att laga kams. Du behöver bara ett fåtal ingredienser och det älskas säkerligen av både stora och små – smaklig måltid!