Favoriter med älgskav

post thumb
Älgskav
Av Louise/ 12 Aug 2021

Favoriter med älgskav

Älgskav är en riktig klassiker som fungerar i många rätter. Det innebär att du skär upp älgköttet i väldigt tunna skivor. Det gjordes tidigare på grund av att man ville ta vara på hela djuret och inte låta en massa kött gå till spillo. Idag går det till och med att köpa färdigt som frysvara i vissa livsmedelsbutiker.

Vi på paltkoma är fokuserade på norrländsk mat och mer norrländskt än älg och vilt kan det knappast bli. Om du inte har provat det innan kommer vi tipsa om flera goda rätter där älgskav ingår.

Stek älgskaven med passande tillbehör

Ett av de vanligaste recepten är att man steker älgskaven med passande tillbehör. En klassiker som alltid funkar är tillhörande kantareller och en fyllig gräddsås. Detta ska serveras med rårörda lingon och kokt potatis. Det är en trevlig rätt som passar både till helg och fest.

Om du vill göra rätten extra spännande kan du till exempel blanda i lite palsternacka. Skav är för övrigt ett väldigt bra livsmedel att börja med om du inte är så van att laga vilt sedan tidigare.

Bra att veta om älgskav

Det finns vissa tips att ta med dig om du vill att din älgskav ska bli så bra som möjligt. Dessa är:

• Köttet ska ha lagom tuggmotstånd
• Marinera gärna köttet innan stekning
• Det passar utmärkt att woka

Använd älgskav i grytor

Det är vanligast att steka älgskav, men det passar också utmärkt i grytor av olika slag. Även här går det väldigt bra att kombinera med svamp och grädde. Ju mer klassiska smaker desto bättre. Servera med ris eller potatis.

Ett sista tips är att du kan använda älgskav som ett substitut för köttfärs. Du kan till exempel göra en mustig köttfärssås på älgskav med lite pasta. Det är främst ett smalare alternativ för dig som vill äta nyttigt. Sedan har det inte lika stor klimatpåverkan som annat kött.