Fjällfiske i Norrbotten

post thumb
Fjällfiske I Norrbotten
Av Louise/ 17 Sep 2015

Fjällfiske i Norrbotten

När man fiskar i Norrland är själva omgivningen en stor del av upplevelsen. Ju längre norrut du kommer, desto större chans har du att hitta orörda sjöar och dina alldeles egna små smultronställen.

I Norrbottensfjällen ovan den så kallade oldlingsgränsen finns möjligheten till oförglömligt fjällfiske. Området är 55 000 km² stort och har alltså en yta som är större än hela Danmark. Här hittar du många olika naturtyper och kan se glaciärer, högalpina miljöer, tundraområden och myrmarker men även fjällbjörksskogar.

Just fjällfiske gör man både i mindre vattendrag och stora sjöar i till exempel Arjeplogsfjällen och Jokkmokksfjällen. Det är sannolikt att få tag på röding, öring eller harr. Röding är den svåraste att fånga av dessa tre sorter, vilket kan vara en anledning till att just rödingfiske är så populärt. Att den är så pass svårnappad blir en utmaning i sig och gör fisket än mer spännande.

Om man vill komma så långt bort från civilisationen som möjligt så rekommenderas att boka en helikoptertur till en orörd norrlandssjö. Inte nog med att helikopterturen blir en upplevelse i sig, dessutom så får du möjligheten att komma djupare in i skogarna, långt från vandrade stigar och vandringsleder och få en plats alldeles för dig själv. Man kan även få med sig en lite större packning och de flesta helikopterbolag låter dig även ta med tält eller tältkåta där man kan elda och laga mat. För fiske i Lappland och Norrbotten så rekommenderar vi starkt fiskflyg.se, men det finns en del andra helikopterbolag som erbjuder fisketurer också – bara att googla! Fiskflyg.se har lokala piloter som känner till området väldigt väl och därmed kan du få en privat guidetur medan du flyger över skogarna. De erbjuder även att köpa fiskekort direkt via dem.

Fiskekort just i Norrbotten kan man även hitta på flertalet andra ställen, länsstyrelsen har en komplett lista här och där kan du även läsa mer om vad som gäller för fjällfiske i Norrbotten i allmänhet.