Norrländsk efterrätt – de bästa recepten

post thumb
Norrländsk Efterrätt
Av Louise/ 24 Nov 2021

Norrländsk efterrätt – de bästa recepten

Det finns mycket norrländsk mat men något som det inte pratas så mycket om är efterrätter. Finns det till exempel någon norrländsk efterrätt som är värd att hylla lite extra? Norrland har ju som bekant en stor förkärlek till skog och natur och det är något som avspeglar sig även när det kommer till dessert och sötsaker. Därför kan du börja där.

Desserter med hjortron

Visste du att hjortron kallas för skogens guld? I alla fall om du frågar en norrlänning. Därför är det aldrig fel att göra en norrländsk efterrätt med just detta bär. På paltkoma kan vi tipsa om hemmagjord vaniljglass med hjortron vilket kommer bli en stor succé. Är du inte en hejare på att göra hemmagjord glass kan du förstås också köpa färdig. Toppa med lite choklad och hjortronsylt för en extra smakupplevelse. Perfekt att bjuda på.

Det går förstås att köpa hjortron i butik men om du vill vara lite extra festlig kan du plocka själv. Du kan till exempel bege dig till Norrlands inland för att hitta de gula och vackra bären. Glassen är bara ett exempel på allt gott som kan göras med hjortron.

Norrländsk efterrätt i form av pannacotta

Något som annars är klassiskt är att ta en vanlig efterrätt och lägga till en norrländsk touch. Då kan du till exempel göra en pannacotta med hjortron som huvudingrediens. Norrland möter Italien med andra ord. Det bästa med en pannacotta är att den kan förberedas lång tid före och blir bara godare ju längre den får stå och dra. Det är en klassisk italiensk dessert som de flesta klarar av att göra på första försöket.

Pannacotta är perfekt att bjuda på om du ska ha vänner eller familj på besök. Varför inte spela Blackjack och äta något sött och gott samtidigt som ni håller på? Det är aldrig fel att träffas över lite mat och dessert och samtidigt ta tillfället i akt att hylla det norrländska köket. Det kommer säkerligen bli en succé.

Lingon i efterätt

Något annat som är klassiskt för Norrland är ju lingon och de går faktiskt att använda i en norrländsk efterrätt. Du kan till exempel göra vattlingon som är en bortglömd juldessert från förr. Det betyder egentligen sura lingon och är värt att provas. Om du inte är så våghalsig kan du göra en paj med lingon eller varför inte en lingonpavlova?

Det är bara din egen fantasi som sätter gränser för allt gott som kan göras med norrländska bär. Du kan lätt få till en dessert som är något utöver det vanliga.