Norrländsk mat – en investering som lönar sig i längden

post thumb
Norrländsk Mat
Av Louise/ 07 Dec 2021

Norrländsk mat – en investering som lönar sig i längden

Gillar du norrländsk mat och matkultur? Då kan det vara en idé att investera i ditt intresse. Mat är något som vi alltid kommer att behöva och allt fler får upp ögonen för att investera i bolag som har med mat att göra. Vi tänkte tipsa om hur du kan tjäna dig en hacka på ditt matintresse och samtidigt stötta bolag i norr.

Börsnoterade bolag med fokus på mat

Det finns mängder med bolag som har fokus på norrländsk mat och mat i ett vidare perspektiv. Några börsnoterade bolag som är välkända för de flesta är ORKLA, ICA och Axfood. All tre bolagen spås en lysande framtid och nämns ofta som favoriter i spararnas aktieportföljer. Mycket av dagens mathandel sker online och ett tips är att satsa på så kallade foodtech-bolag. Ocado är ett exempel på ett bolag som satsar på digitalisering av mathandeln på nätet. Bolaget har inte specifikt fokus på Norrland men används av handlare i regionen.

Om du liksom oss som driver paltkoma söker ett tvättäkta norrländskt bolag att investera i så kanske Alimak Group kan vara ett alternativ. Alimak, som har rötterna i Skellefteå, är på intet sätt en aktör med renodlat fokus på matbranschen, men man tar fram lösningar som är viktiga för säker hantering inom livsmedelsindustrin.

Norrländsk mat – aktier med hållbarhetsfokus

En trend som kommit för att stanna är ekologisk och vegetarisk mat. Det som ofta omnämns som famtidens mat lockar allt fler medvetna investerare. Det finns en mängs fördelar med att äta mer grönt, både för den egna kroppen och för klimatet. Att investera i aktörer som tar fram miljövänliga och hållbara alternativ har vuxit sig större än en trend. Forskning visar t ex att i Storbritannien är 93 % av de som köper vegetariska köttliknande alternativ icke-vegetarianer.

Det finns en mängd olika sätt att tjäna pengar på börsen och det är viktigt att vara medveten om att investeringar är förenat med en risk. Ett altenativ till att investera i företags (förhoppningsvis) stigande kurser är att blanka aktier. Blankning är ett sätt att tjäna pengar i matbolag, eller andra aktier, när man tror att deras värde kommer sjunka.

Norrland är en region för framtiden

Det är inte bara norrländsk mat som uppskattas och kommit att bli trendig, även Norrland som helhet spås en lysande utveckling. Allt fler söker sig idag norrut då arbetsmarknaden utvecklats i en mycket positiv riktning. Faktum är att en undersökning som Novus gjorde 2021 visade att var tredje svensk kunde tänka sig att flytta norrut. I åldersgruppen 18–29 år kunde hela 42 % tänka sig att flytta till Norrland.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det finns många möjligheter för den matintresserade blivande börshajen. Kontakta oss gärna om du vill berätta om dina ”mataktier” eller vill dela med dig av tips i ämnet!