Norrländsk maträtt – tips på god mat till spelkvällen

post thumb
Norrländsk Maträtt
Av Louise/ 03 Jun 2022

Norrländsk maträtt – tips på god mat till spelkvällen

Mat från de nordligaste delarna av Sverige kännetecknas av att vara energirik och rustik. En norrländsk maträtt som många har hört talas om eller till och med ätit är pitepalt. Om du vill bjuda vännerna på lite rejäl norrländsk husmanskost kan palten vara ett bra alternativ. Men förbered gästerna på att de kan hamna i total matkoma en stund efter middagen.

Varifrån kommer ordet paltkoma?

Det finns ingenting som säger att en norrländsk maträtt inte är perfekt till en spelkväll men just pitepalt är kanske inte det optimala valet, särskilt inte om deltagarna är matglada. Pitepalt är god och energirik mat vilket gör att risten för paltkoma är stor. Uttrycket, som är norrländskt, spreds över hela Sverige genom tv-programmet ”Värsta språket”, och beskriver den hjärndimma och kroppsliga utmattning som uppstår kort efter att man har ätit mycket och god mat.

Planerar du att bjuda på en norrländsk mat och inte riskera att alla gäster får paltkoma kan Suovas vara ett bättre val. Det saltade och rökta renköttet kan både ätas som ett nyttigare snacks, ingå på en bricka med kallskuret, ätas tillsammans med potatismos, sås och lingonsylt eller tillsammans med sallad i ett pitabröd.

En norrländsk maträtt som bör serveras utomhus

För de som inte har ätit surströmming tidigare kan upplevelsen bli minst sagt skräckblandad. Det går inte att sticka under stol med att denna fermenterade maträtt frestar luktsinnet och att doften i värsta fall även kan få känsliga att klöka. Av den anledningen är det ett klokt drag att hålla festen utomhus eller i varje fall öppna burken utomhus. För de som vågar smaka på delikatessen blir det ofta en oförglömlig positiv upplevelse.

Surströmming tillsammans med mandelpotatis, rå lök och gräddfil i ett mjukt tunnbröd eller på ett hårt, är något som mycket väl kan få smaklökarna att slå frivolter. Så varför inte samla vännerna till en spelkväll, antingen vid pokerbordet hemma eller för att spela på ett online casino utan registrering och omsättningskrav och avnjut några härliga surströmmingsklämmor.

Recept på norrländsk mat

Allting är lätt när man har gjort det ett par gånger och kan processen. Vill du laga en norrländsk maträtt för första gången är det bra att lägga lite tid på att hitta ett bra basrecept, som är enkelt att följa, och vänta med de mer avancerade. Pitepalt kräver lite träning innan konsistensen på smeten blir bra och koktiden perfekt.

Oavsett vilken av ovannämnda maträtter du väljer har du mycket att se fram emot och utforska i det norrländska köket. Den klassiska husmanskosten lever kvar och tillagas vanligtvis av få och rena råvaror.