Rätt i norr – hälsosamma maträtter från norra Sverige

post thumb
Rätt I Norr
Av Louise/ 29 Jun 2022

Rätt i norr – hälsosamma maträtter från norra Sverige

När någon säger rätt i norr så kanske de flesta tänker på kroppkakor eller renkött. Det är lite skillnad gentemot den svenska husmanskosten som består av köttbullar och makaroner eller falukorv och potatismos. Den svenska husmanskosten är en favorit hos både stora och små. Dock så erbjuder vårt avlånga land så mycket mer än bara köttbullar. Här finns det intressanta maträtter i form av palt, blodpudding och kalops. Tar du dig en titt uppåt mot norra Sverige finns det flera maträtter som kanske inte är lika vanliga i Södra Sverige.

Vilt, fisk och bär

Många väljer att åka till Turkiet för att få billigare hårtransplantation pris medan naturen i norra Sverige lockar. Matkulturen i Norra Sverige är också något som lockar många. Den är lite annorlunda än i övriga Sverige. Här kan du testa på mycket vilt och det finns många intressanta maträtter. I norra Sverige är det mycket fokus att äta av det man har. Det gör att du kan hitta mycket vilt, fisk och bär i maträtterna därifrån. Till exempel är renkött en återkommande del i maträtterna. Har du inte provat på hjortron innan kan du göra det. Norra Sverige kryllar nämligen av det orange-färgade bäret. Hjortron används till att göra sylt men nu på senaste kan du se det populära bäret lite överallt.

Byt ut vissa ingredienser

Har du ett intresse för hälsa och hälsosamma maträtter så finns det en hel del i Sverige. Här på sajten Paltkoma tipsar vi om vad norra Sverige har att erbjuda. Just svensk husmanskost kanske inte ses som hälsosamt men det går att göra vissa maträtter hälsosammare. Du kan till exempel byta ut vissa ingredienser till hälsosammare alternativ. Nu på senaste har kikärtor blivit en alltmer vanligare ingrediens som passar till det mesta. Letar du efter en rätt i norr så kan blodpalt anses vara hälsosam men även de rätter som består av kött. I norra Sverige kan du få tag på suovas som är renkött. Det är en nyttig maträtt som du kan kombinera med grönsaker. Renskav är även det en maträtt med renkött i fokus. Här kan du också välja vad du vill ha till som potatismos, ris eller potatis.

Rätt i norr – Lättare måltider

Vill du ha en lättare måltid är renklämma en rätt i norr som är populär. Det är en smörgås av tunnbröd som du själv kan välja pålägg till. Smörgåsen rullas sedan ihop så att du enkelt kan äta den utan bestick. Den är även populär att ha som tilltugg. Du hittar inte så mycket av den vanliga svenska husmanskosten i norr. Här har man sett till att ta det mesta från naturen. Det gör att du äter mycket ren mat som inte döljs i såser och annat. Sylten som används är oftast hemmagjord.

Enkel rätt i norr

Kolbullar med lingonsylt är en annan favorit hos många. Det är en rätt i norr som går att likna vid en pannkaka. Många äldre känner igen maträtten då den har varit populär i många år. Den är även hyfsat enkel att tillaga med väldigt få ingredienser. Tunnbröd är en annan rätt i norr som är en favorit och som även letat sig ner i Sverige. Du kan nu hitta tunnbröd vart du än befinner dig i Sverige men såklart är det inte samma sak som i norr.