Utförsåkning 2016/2017

post thumb
Utförsåkning 2016/2017
Av Louise/ 23 Nov 2016

Utförsåkning 2016/2017

I Skåne så kvittrar trastarna fortfarande glatt och mumsar i sig de sista rönnbären, men i Norra Sverige har den första snön sedan länge lagt sig, och i fjällvärlden så har det börjat förberedas inför årets säsong av utförsåkning i de olika backarna. Vi kollar idag på de bästa ställena att åka utför i Jämtland, Västerbotten, Norrbotten och även Dalarna fastän det inte tillhör Norrland.

Slalom och Snowboard i Sverige

Jämtland:

Jämtland är känt som Sveriges pärla när det kommer till utförsåkning, och har blivit synonymt med vintersport i Sverige. Det allra största namnet är givetvis Åre som idag håll er i några av de absolut hetaste slalomtävlingarna i världen. Åre har växt fram från en liten by intill Åreskutan till en förstaklassig resort-by med bra förbindelser via tåg, motorväg och flygplats i närliggande Östersund. På Åreskutan finns det idag över 100 nedfarter och 42 liftar att hålla koll på, så något för alla kan vi lugnt säga att det finns. Längsta nedfarten ligger på hela 6,5 kilometer för dig som gillar att åka långa banor, och fjället bjuder även på Sveriges högsta belägna åkhöjd på imponerande 1274 meter över havet.

I Vemdalen i södra Jämtland i landskapet Härjedalen så hittar vi mycket fin skidåkning ibland annat Björnrike, Trillevallen, Vemdalen och Undersåker. I övriga Jämtland finns även Oviksfjällen med fin utsikt över Östersund och Åreskutan och även Storlien bjuder på frisk utförsåkning i norra Jämtland.

Västerbotten:

Västerbotten har gett oss några av Sveriges absolut bästa utförsåkare, Anja Persson och Ingemar Stenmark för att nämna några, och inte är det konstigt då de bjuder på skidcenter som Hemavan Tärnaby. 37 nedfarter på totalt 57 kilometer och hela 15 liftar med både Snowpark och vanliga backar. Lite länge söderut finns Kittlefjäll med 42 nedfarter, fyra liftar och ett av Sveriges största utbud av svarta pister, hela 22 styckan! Borgafjäll och Klimpfjäll ligger nära den Jämtländska gränsen men bjuder även dem på ett tiotal nedfarter och 3 liftar.

Norrbotten:

I Norrbotten hittar vi en av de äldsta och mest snörika backarna i Sverige, nämligen Riksgränsen. Vi hittar 16 stycken nedfarter och 6 stycken liftar med totalt 33 kilometer spår. Självklart finns svarta, röda, blåa och gröna pister att testa på. Riksgränsen brukar vara en av de första som öppnar i Sverige då snön oftast lägger sig snabbt i backarna. Närliggande Björkliden bjuder på 23 nedfarter och fem liftar med totalt 50 kilometer spår. Här finns hela 4 svarta pistar och givetvis röda, blåa och gröna.

Dalarna:

Utanför Norrland så hittar vi kanske lite förvånande en av Sveriges bästa platser för skidåkning. Sälen ligger i norra Dalarna nära gränsen till södra Jämtland och bjuder på 100 nedfarter och 87 liftar uppdelat på 35 gröna, 22 blåa, 28 röda, 14 svarta och 3 snowparks-områden. Även i södra Dalarna går det åka utför i Romme Alpin, Säfsen och Bjursås, men självklart är det Sälen vi förknippar med utförsåkning i Dalarna.